En’âm suresi, 160. ayet ve Lokman suresi, 16. ayetlerden, dünyada yapılanların karşılığı ve ahiret konularında ne gibi ilkeler

En’âm suresi, 160. ayet ve Lokman suresi, 16. ayetlerden, dünyada yapılanların karşılığı ve ahiret konularında ne gibi ilkeler
En’âm ve Lokman surelerinden çıkarılabilecek ilkeler ile dünyada yapılan iyilik ve kötülüklerin ahirette nasıl değerlendirileceğini keşfedin. Ahirette mutlak adalet ve sorumluluk bilinci üzerine derinlemesine bir bakış.

Soru : “Kim (Allah’ın huzuruna) iyilikle gelirse ona, getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o, sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır...” (En’âm suresi, 160. ayet.)
“(Lokman öğütlerine şöyle devam etti.) Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa, bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa Allah onu çıkarır, getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır.” (Lokman suresi, 16. ayet.)
Yukarıdaki ayetlerden, dünyada yapılanların karşılığı ve ahiret konularında ne gibi ilkeler çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

Ödev cevabı kısaca : İslam'da yapılan iyiliklerin büyük mükafatlarla, kötülüklerin ise adil şekilde cezalandırılacağı En’âm ve Lokman surelerinde vurgulanmaktadır. Her eylemin, ne kadar küçük ve gizli olursa olsun, Allah tarafından bilineceği ve ahirette hesaba katılacağı belirtilmiştir.

Dünyada Yapılanların Karşılığı ve Ahiret İlkeleri

En’âm Suresi, 160. Ayet: "Kim iyilikle gelirse ona, getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o, sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır."

Lokman Suresi, 16. Ayet: "Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa, bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa Allah onu çıkarır, getirir."

Bu ayetlerden çıkarılacak ilkeler:

  1. İyiliklerin büyük mükafatlarla ödüllendirileceği, kötülüklerin ise adil bir şekilde cezalandırılacağı.
  2. Yapılan her işin, ne kadar küçük ve gizli olursa olsun, Allah tarafından bilineceği ve hesaba katılacağı.
  3. Ahirette mutlak adaletin tesis edileceği.
  4. İnsanların her eyleminden sorumlu olduğu ve bu sorumluluğun ahirette karşılarına çıkacağı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.