Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)
Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları, 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe 2. Kitap Sayfa 128-129-130-131-132-133-134-135 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Ne Olacak Bu Yemek Sorunu? Metni Cevapları


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 128 Cevabı

KEŞİF YOLCULUĞU

Soru 1: Yeterli ve dengeli beslendiğinizi düşünüyor musunuz? Niçin?
Cevap: Evet, çünkü sebze, meyve, et ve süt ürünlerini dengeli şekilde tüketmeye çalışıyorum.

Soru 2: Tadına hiç bakmadığınız hâlde sevmediğiniz yiyecekler var mı? Varsa adlarını söyleyiniz.
Cevap: Evet, bamya ve enginarın tadına bakmadım ama sevmediğimi düşünüyorum.

Öğretmeniniz metni okurken onu dikkatlice dinleyiniz.

Metni tür özellikleri ve içeriğinden hareketle okuma hızı, duraklama, vurgu, tonlama ve telaffuzu, anlamı yansıtacak biçimde işitilebilir bir ses tonuyla sesli okuyunuz.

NE OLACAK BU YEMEK SORUNU?

Off, yine yemek zamanı!
Annem mutfaktan bana sesleniyor. Haydi oğlum, yesene oğlum, yemezsen büyüyemez- sin oğlum, çok zayıfsın artık neredeyse iskeletin görünüyor oğlum.
İyi tamam da, annem masaya ekmek getirmek için mutfağa gittiğinde bir baktım, sofrada hiçbir şey yok. Yani hiçbir şey yok dediysem benim sevdiğim hiçbir şey yok. Makarna bile yok mesela…
(…)
İyi de benim sevdiğim yemeklerden yokmuş ki bugün; yoğurt çorbası varmış, ıspanak varmış. Keşke bir makarna olsaydı dedim içimden, makarnadan hiç bıkmam, her gün yerim valla…
Benim ıspanağı beğenmediğimi hemen anlayan annem anlatmaya başladı: Ispanak çok faydalıymış, içinde vitaminler varmış, bolca demir varmış, her gün makarna yenir miymiş, hep aynı şeyleri yemek istiyormuşum, böyle sağlıklı beslenemezmişim, ama böyle olmazmış ki… Haa, bu arada adımı söylemeyi unuttum değil mi? Benim adım Tolga, yemek yemeyi sevmeyenlere kocaman bir merhaba.
(…)
Annemin söylediklerinden anladığınız gibi yemek yemeyi pek sevmiyorum. Aslında annemi üzmek istemiyorum. Benim iyiliğim için böyle konuştuğunu, sağlıklı büyümemi istediğini biliyorum. Ama elimde değil ne yapayım?
(…)
Sofrada sevmediğim yemekler olduğu zaman içimden. “Off ya, nereden çıkmış bu yemek?” diyorum. Ne kadar oflasam da bazen açlıktan bazen annemin zorlamasından sevmediğim şeyleri yemek zorunda kalıyorum. Eminim sizin başınıza da benzer şeyler gelmiştir. Yani siz de sevmeden, hatta hiç istemeden bazı şeyleri yemek zorunda kalmışsınızdır, öyle değil mi? Yoksa bu bir tek bana mı oluyor? Hayır, yani merak ettim de ondan soruyorum.

Soru: Okuma sürecinizi tema sonundaki “Okuma Becerisi Öz Değerlendirme Ölçeği’ni kullanarak değerlendiriniz.

Cevap: Okuma Becerisi Öz Değerlendirme Ölçeği sizler doldurabilirsiniz.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 131 Cevabı

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruların cevaplarını metinden hareketle defterinize yazınız.

1- Tolga’nın beslenme alışkanlığı nasıldır?
Tolga genellikle sadece sevdiği yemekleri yemektedir. Sağlıklı ama sevmediği yiyeceklerden kaçınmaktadır.

2- Ispanağı beğenmeyen Tolga’ya annesi neler söylemiştir?
Ispanağın çok faydalı olduğunu, içinde vitamin ve demir bulunduğunu, sürekli makarna yenmemesi gerektiğini söylemiştir.

3- Proje görevi Tolga’nın yemek hakkındaki fikirlerini nasıl etkilemiştir?
Tolga, bu proje sayesinde ön yargılarını bırakıp yeni tatlar denemiştir. Artık yemekleri faydasına göre değerlendirmeye başlamıştır.

4- Tolga’nın sevmediği yemekleri yememek için annesine “Doydum.” demesi onun kişiliği ve annesiyle olan ilişkisi hakkında ne tür ipuçları vermektedir?
Tolga annesini üzmek istemeyen duyarlı bir çocuktur. Fakat yalan söylemesi onun bu konuda doğruyu ifade etmekte zorlandığını gösterir.

5- Tolga’nın sevdiği yemekler olmayınca “Sofrada hiçbir şey yok.” demesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu ifade abartılıdır. Tolga sadece kendi sevdiği yemekler olmayınca sofradaki diğer yiyecekleri yok saymaktadır.

6- Yeme alışkanlıklarınızı Tolga’nın yemek alışkanlıklarıyla karşılaştırdığınızda neler söylersiniz?
Ben yemek ayırt etmemeye çalışırım. Sağlıklı olanları tercih ederim. Tolga ise daha seçici davranmaktadır.

2. ETKİNLİK

a- Okuduğunuz metni inceleyip metindeki Tolga ve annesinin beslenme konusundaki bakış açılarını inceleyiniz.

b- İncelediğiniz bakış açılarından birini seçerek konuyu onun bakış açısıyla ifade ediniz.

Seçilen bakış açısı: Annenin bakış açısı

Ben bir anneyim ve çocuğumun sağlıklı beslenmesini çok önemsiyorum. Onun sevdiği şeyleri elbette dikkate alırım, ama sağlık her şeyden önce gelir. Vücudu büyürken ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, protein gibi besinleri alması gerekiyor. Bu yüzden bazen sevmediği ama faydalı yemekleri yemesi için ısrar edebilirim. Onun sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesini istiyorum. Bu yüzden her öğünde sağlıklı seçenekler sunmaya çalışırım.

Tolga’nın Bakış Açısına Göre Yazılmış Paragraf:

Ben yemek seçen biriyim, çünkü bazı yemeklerin tadını hiç sevmiyorum. Mesela ıspanak ya da yoğurt çorbası sofraya gelince iştahım kaçıyor. Makarna gibi sevdiğim yemekler olunca iştahla yiyorum ama sağlıklı olduğu söylenen sebzeleri görünce canım istemiyor. Annem sürekli sağlıklı beslenmem gerektiğini söylüyor ama her gün aynı şeyleri yemek çok sıkıcı. Ben de bazen üzülmemesi için “Doydum.” diyorum. Aslında biliyorum, annem benim iyiliğim için uğraşıyor ama lezzetsiz yemekleri zorla yemek bana çok zor geliyor. Keşke sevdiğim şeyler hep sağlıklı olsa!


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 132 Cevabı

3. ETKİNLİK

a. Okuduğunuz metinden karşılaştırma işlevli söz varlıklarının (ama, fakat, daha, en, kadar, -dan çok, -dan az vb.) kullanıldığı cümleler belirleyip yazınız:

Cümleler:

  • Hem sizlerin sevdiği şeyler de faydalı aslında ama doğru miktarda yediğinizde.
  • Evet var ama bu kadar kısa zamana ancak bunları sığdırabildim.
  • Tolga makarnayı daha çok sevmektedir.
  • Tolga için yemeğin lezzeti, sağlığa olan faydasından daha önemlidir.

b. Karşılaştırma işlevli söz varlıklarını kullandığınız cümleler yazınız:

  • Kardeşim patates kızartmasını daha çok sever, ben ise sebze yemeklerini tercih ederim.
  • Spor yapmak sağlıklı beslenmek kadar önemlidir.
  • Elmalar armutlardan daha tatlı ama armut daha yumuşak.
  • Dışarıda oynamak televizyon izlemekten daha eğlenceli olabilir.

4. ETKİNLİK

Soru: Hacivat ve Karagöz, Nasrettin Hoca, İbn-i Sina ile ilgili bildiklerinizi gözden geçiriniz. Ardından aşağıdaki tablodan bir durum seçiniz. Seçtiğiniz durumdaki problemi belirleyiniz. Probleme yönelik çözüm önerilerinizi yazınız.

2. Durum Seçildi:

Problem: Karagöz, İbn-i Sina’nın verdiği ilacı almak için eczaneye gitmiş ama ilacın ismini karıştırıp yanlış söylemiştir. Eczacı da bu durumu fark etmeyip yanlış ilacı vermiştir. Bu da Karagöz’ün sağlığını olumsuz etkilemiştir.

Çözüm Önerileri:

  • İbn-i Sina, ilacı yazılı olarak Karagöz’e vermelidir.
  • Karagöz, eczaneye gitmeden önce ilacın adını bir yere not etmelidir.
  • Eczacı, ilacın doğru olup olmadığını sorgulamalı ve reçete kontrolü yapmalıdır.
  • Yanında bir yardımcı kişi bulunarak yanlış anlaşılmalar engellenebilir.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 133 Cevabı

Soru: Belirlediğiniz probleme yönelik çözüm önerilerinizden birini de içerecek şekilde seçtiğiniz durumda yer alan hikâye unsurlarını kullanarak öyküleyici bir metni defterinize yazınız. Metni oluştururken daha önce edindiğiniz bilgilerden hareketle Karagöz ve Hacivat, Nasrettin Hoca ve İbn-i Sina’nın kişilik özelliklerinden faydalanınız.

İbn-i Sina, Karagöz’ü muayene ettikten sonra ilaç yazıp birlikte eczaneye giderler. Karagöz, heyecanla ilaç şişesini alırken yanlışlıkla düşürüp kırar. Karagöz panikle, “Bu ilaç çok kıymetliydi, ne yapacağız?” der. İbn-i Sina sakin bir şekilde, “Sakin ol, Karagöz, ilaç tekrar yapılabilir.” der. Ancak Karagöz, “Bunu tekrar yapamayız!” diye panikler.

Karagöz, şişeleri karıştırarak kendi karışımını yapmaya başlar ve “İşte buldum!” der. İbn-i Sina şaşkın bir şekilde, “Bunu içemezsin, bu bir felaket!” der. Karagöz, karışımını içmeye çalışınca mide bulantısı başlar. İbn-i Sina, “Sabırlı ol, doğru tedaviye ihtiyacın var.” diyerek Karagöz’e ders verir.

Sonunda, eczacı ile İbn-i Sina ilacı zor da olsa hazırlayıp Karagöz’ün tedavisini yapar ama Karagöz hâlâ tedavinin uzun sürdüğünden şikâyet eder.

5. ETKİNLİK

a. Tolga’nın sevdiği ve sevmediği yemekler nelerdir? Sizce Tolga neden bazı yemekleri severken bazılarını sevmemektedir?

Cevap: Tolga makarna gibi yemekleri severken, ıspanak, patlıcan, yoğurt çorbası gibi yemekleri sevmez. Çünkü Tolga, yemeklerin lezzetine göre değerlendirme yapar, sağlıklı olup olmalarına dikkat etmez.


b. Tolga’nın yemek seçme davranışı ile ilgili olumlu ya da olumsuz görüşünüzü yazınız.

Cevap: Tolga’nın yemek seçme davranışı olumsuzdur. Çünkü sağlıklı beslenme için sebze ve çorba gibi besinlerin de tüketilmesi gerekir. Yalnızca sevdiği şeyleri yemek sağlıksız olur.


c. Siz olsaydınız Tolga’nın yemek seçme alışkanlığından vazgeçmesi için ona hangi önerilerde bulunurdunuz? Gerekçeleriyle yazınız.

Cevap: Ben Tolga’ya yeni yemekleri denemeyi bir oyun hâline getirmesini önerirdim. Her yeni tattığı yemeği yıldızla puanlayabilir. Böylece hem eğlenir hem de sağlıklı yiyecekleri sevmeye başlar. Ayrıca yemeklerin yararlarını eğlenceli bir şekilde anlatan videolar izleyebilir.

6. ETKİNLİK

Yeterli Ve Dengeli Beslenmenin Sağlığımız Üzerindeki Önemi

Selamlaşma ve Giriş: Hepinize merhaba sevgili arkadaşlar. Bugün sizlere sağlıklı yaşamın en temel basamağı olan yeterli ve dengeli beslenme hakkında kısa ama faydalı bilgiler aktaracağım. Hep birlikte sağlıklı bir beden ve zihin için neler yapmamız gerektiğini öğreneceğiz.


1. Beslenmenin Temel İlkeleri:

  • Vücudun harcadığı enerjiyi karşılayacak kadar besin almak önemlidir.
  • Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral dengesi mutlaka korunmalıdır.
  • Öğünler düzenli ve zamanında yenmelidir.
  • Hazır gıdalar yerine mevsiminde, taze ve doğal besinler tercih edilmelidir.

2. Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Faydaları:

Fiziksel Güç: Enerji artar, kas ve kemik gelişimi desteklenir.
Zihinsel Performans: Dikkat ve hafıza gelişir, stres azalır.
Hastalıklardan Korunma: Obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının riski düşer.


3. Sunumda Kullandığım Görseller ve Materyaller:

  • Sebze-meyve fotoğrafları
  • Gıda grubu dağılımını gösteren grafik
  • Beslenme uzmanlarının açıklamaları içeren video
  • Besin türlerinin faydalarını açıklayan tablo

4. Sonuç:

Sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihin için doğru ve dengeli beslenmek şarttır. Her gıdanın bize sağladığı farklı faydalar olduğunu unutmamalıyız. Tabağımızda renk çeşitliliği ne kadar fazlaysa, aldığımız besin de o kadar zengin olur. Beslenmek yalnızca doymak değil, bilinçli seçimler yaparak vücudumuzu desteklemektir.


5. Soru-Cevap Bölümü:

Konuyla ilgili sorusu olan varsa memnuniyetle cevaplamaya hazırım.


b- Bu sunumu yeniden yapacak olsaydınız, neleri değiştirmek ve korumak isterdiniz? Neden?

Cevap: Konuşmamı tekrar yapacak olsaydım, kullandığım videoları daha kısa ve etkileyici hale getirirdim. Böylece dinleyicilerin dikkatini daha çok çekebilirdim. Hitaplarımı, beden dilimi ve ses tonumu aynı şekilde korurdum çünkü bu bölümler arkadaşlarım tarafından ilgiyle karşılandı. Ayrıca soru-cevap kısmında etkileşimi artırmak için mini bir bilgi yarışması eklemek isterdim.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 134 Cevabı

7. ETKİNLİK

b-Aşağıdaki soruları izlediğiniz filmden hareketle cevaplayınız.

Soru: Çocukların ortak özellikleri nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap
: Hayvan sevgisine sahip olmaları, yardımsever olmaları, duyarlı olmaları, sağlıklı yaşamaları.

Soru: Kuşun kurtarılması ile çocukların sağlıklı yaşamaları arasındaki ilgiyi açıklayınız.;
Cevap
: Çocuklar sağlıklı yaşamaları sonucunda kuşları kurtarmak için yapmaları gerekenleri yapabildiler, sağlıklı yaşamasalardı bunları yapamayabilirlerdi.

8. ETKİNLİK

a- Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Yazım yanlışı olan kelimelerin altını çiziniz.

  • 5'er → Beşer
  • maçı → Maçı
  • kağdı → Kâğıdı
  • şü → Şu
  • tabii → Tabii
  • amacağım → Amacım
  • kâğıtta → Kâğıtta
  • çiçek mahallesi güneş sokak yıldız apartmanı → Çiçek Mahallesi Güneş Sokak Yıldız Apartmanı
  • birinci kat → Birinci Kat (adreslerde büyük harfle yazılır)
  • yirmibeş → Yirmi beş
  • bulvarı → Bulvarı
  • kurtuluş ortaokulunu → Kurtuluş Ortaokulu’nu
  • doğa eczanesinin → Doğa Eczanesi’nin

b- Yazımı yanlış olan kelimeleri düzelterek aşağıya yeniden yazınız.

Cevap: Beşer, Maçı, Şu, Bir, Tabii, Kâğıtta, Çiçek Mahallesi, Güneş Sokak, Yıldız Apartmanı, yirmi beş, Bulvarı, Kurtuluş Ortaokulunu, Doğa Eczanesinin, İstersen.

9. ETKİNLİK

Soru: Aşağıda, metinden alınan bölümde isimleri, ismi niteleyen ve belirten kelimeleri, ismin yerini tutan kelimeleri ve fiilleri belirleyerek altını çiziniz.

İsimler:

  • Benim
  • Ispanak
  • Annem
  • Vitaminler
  • Demir
  • Makarna
  • Şeyler
  • Sağlıklı beslenme
  • Adım
  • Tolga
  • Yemek
  • Hafta
  • Herkes
  • Yemekler

İsmi Niteleyen ve Belirten Kelimeler:

  • Benim (isim tamlaması)
  • Çok faydalı (sıfat)
  • Bolca (sıfat)
  • Aynı (sıfat)
  • Sağlıklı (sıfat)
  • Kocaman (sıfat)
  • Herkesin (isim tamlaması)
  • Herkesin sevdiği ve sevmediği (sıfat tamlaması)

İsmin Yerini Tutan Kelimeler (Zamirler):

  • Benim (kişi zamiri)
  • Böyle (işaret zamiri)
  • Haa (ünlem, zamir değil)
  • Bu (işaret zamiri)
  • Size (kişi zamiri)
  • Herkes (belgisiz zamir)

Fiiller:

  • Beğenmediğimi (beğenmek)
  • Anlayan (anlamak)
  • Anlatmaya (anlatmak)
  • Başladı (başlamak)
  • Yenir (yemek)
  • İstiyormuşum (istemek)
  • Beslenemezmişim (beslenmek)
  • Olmazmış (olmak)
  • Söylemeyi (söylemek)
  • Unuttum (unutmak)
  • Sevmeyenlere (sevmek)
  • Veriyorum (vermek)
  • Öğrenip (öğrenmek)
  • Anlayacağız (anlamak)
  • Öğreneceğiz (öğrenmek)

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 135 Cevabı

Soru: Altını çizdiğiniz kelimeleri tabloda ait oldukları alana yazınız.

10. ETKİNLİK

a. "Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir." sözünden ne anlıyorsunuz?

Cevap: Beslenmenin sadece karnımızı doyurmak değil, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri doğru şekilde almak olduğunu anlıyorum. Yani sağlıklı yaşamak için bilinçli beslenmeliyiz.


b. Bu sözün ilettiği mesaja katılıyor musunuz? Niçin?

Cevap: Evet katılıyorum. Çünkü sadece sevdiğimiz şeyleri yemek sağlıklı bir yaşam için yeterli değildir. Vücudumuzun gelişimi için her besin grubundan yeterli miktarda tüketmemiz gerekir.


c. Beslenme uzmanı olarak sağlıksız beslenen bir kişiye konuşma örneği:

Cevap: Merhaba, sağlığınızı korumak için dengeli beslenmeniz çok önemlidir. Günlük beslenmenizde sebze, meyve, süt ürünleri, et ve tahıllara yer vermelisiniz. Hazır gıdalar yerine doğal ve taze yiyecekler tercih edin. Abur cubur tüketimini azaltarak daha enerjik ve sağlıklı bir hayat sürdürebilirsiniz. Anlamadığınız bir şey varsa şimdi memnuniyetle açıklayabilirim.


ç. Konuşmanızı yeniden yapacak olsaydınız bu sürece yönelik neleri değiştirmek isterdiniz? Neden?

Cevap: Konuşmamda örnekler vererek anlatımı daha anlaşılır hâle getirmek isterdim. Ayrıca karşımdaki kişinin ilgisini daha çok çekebilmek için soru-cevap kısmını daha uzun tutabilirdim.

Bu Görev Bizim İçin

Soru: Ata sporlarımızdan olan okçuluk ile ilgili araştırma yapınız.

Ata Sporumuz: Okçuluk ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Giriş: Okçuluk, Türk milletinin geçmişinde önemli bir yere sahip olan köklü bir ata sporudur. Sadece bir silah kullanma sanatı değil, aynı zamanda sabır, dikkat ve denge gerektiren bir spor dalıdır.

Okçuluğun Tarihi: Türkler, tarih boyunca okçulukta ustalaşmış, savaşlarda ve avcılıkta bu sporu başarıyla kullanmışlardır. Osmanlı’da “Okçular Tekkesi” adında özel kurumlar bile kurulmuştur. Bu da sporun kültürel önemini göstermektedir.

Sağlık Açısından Faydaları:

  • Fiziksel gelişim: Vücut dengesini sağlar, kol ve sırt kaslarını güçlendirir.
  • Zihinsel gelişim: Odaklanmayı ve sabrı artırır.
  • Ruhsal faydalar: Stresi azaltır, özgüveni artırır.

Çoklu Ortam Öğeleri (Sunum İçin):

  • Fotoğraf: Geleneksel Türk okçularının görselleri
  • Video: Bir okçuluk antrenmanı görüntüsü
  • Tablo: Okçuluğun faydaları (fiziksel, zihinsel, ruhsal)
  • Harita: Osmanlı dönemindeki okçuluk tekkelerinin yerleri
  • Müzik: Geleneksel Türk marşlarından kısa bir giriş müziği

Sonuç: Okçuluk hem bedenimizi hem de zihnimizi geliştiren, geçmişten bugüne gelen önemli bir mirastır. Bu sporun yaygınlaşması hem kültürel değerlerimizi yaşatmak hem de sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.

okculuk.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.