10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Meb Yayınları
10. Sınıf Biyoloji sayfa 67 cevapları: Fermantasyon nedir, nasıl gerçekleşir? Yoğurt, kefir, ekmek, turşu ve boza örnekleriyle fermantasyonun günlük yaşamda önemi ve kullanım alanları.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları

Konuya Başlarken

Soru: Siz de günlük yaşamdan fermantasyon örnekleri vererek fermantasyonu açıklayınız. Verdiğiniz fermantasyon örneklerinin hangi amaçlarla (besinlerin saklanması, işlenmesi vb.) kullanıldığını belirtiniz.

Cevap: Fermantasyon, besinlerin mikroorganizmalar tarafından oksijensiz ortamda parçalanması ile gerçekleşen biyolojik bir süreçtir. Bu yöntem, hem yeni ürünlerin oluşmasını sağlar hem de besinlerin korunmasına katkıda bulunur.

  • Yoğurt: Sütün mayalanarak saklanabilir ve sağlıklı bir gıdaya dönüşmesi.
  • Turşu: Sebzelerin uzun süre bozulmadan korunması.
  • Ekmek: Hamurun kabarması ve lezzet kazanması.
  • Boza: Tahıllardan fermente içecek elde edilmesi.
  • Kefir: Probiyotik açıdan zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren bir içecek oluşması.

Fermantasyon hem gıda güvenliği hem de besin çeşitliliği açısından günlük yaşamda çok önemli bir yere sahiptir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.