2024 LGS sınavında kaç yanlış bir doğruyu götürüyor, net ve puan hesaplama

2024 LGS sınavında kaç yanlış bir doğruyu götürüyor, net ve puan hesaplama
2024 LGS sınavında kaç yanlış bir doğruyu götürüyor? LGS'de net ve puan hesaplama yöntemleri hakkında detaylı bilgi. 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? Öğrenmek için tıklayın.

2024 LGS Sınavında Kaç Yanlış Bir Doğruyu Götürüyor? Net ve Puan Hesaplama Yöntemleri

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Çoktan seçmeli LGS sınavında, her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenmiştir. İlgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak her öğrencinin alt testine ait ham puanı hesaplanır. Bu puanlama sistemiyle LGS net puanı elde edilir. İşte LGS sınavında puan hesaplama adımları:

  • Doğru ve Yanlış Cevap Sayıları Belirlenir: Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
  • Ham Puan Hesaplanır: Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanır.
  • Ortalama ve Standart Sapma Hesaplanır: Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir. Ayrıca her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
  • Standart Puanlar Elde Edilir: Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
  • Ağırlıklı Standart Puanlar Hesaplanır: Her alt test için hesaplanan standart puanlar, katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
  • Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) Hesaplanır: Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.

LGS Net Hesaplama Nasıl Yapılır?

Net hesaplama, doğru ve yanlış cevapların dikkate alınarak yapılır. Aşağıdaki formül net hesaplamasında kullanılabilir:

Net Sayısı = Doğru Sayısı - (Yanlış Sayısı / 3)

Örneğin, eğer bir öğrenci 40 doğru ve 15 yanlış yapmışsa, net sayısı şu şekilde hesaplanır:

Net Sayısı = 40 - (15 / 3) = 40 - 5 = 35 Net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.