Limon Tuzu ile Karbonatın Mermer ve Tebeşir Üzerindeki Etkileri Neden Farklıdır?

Mermer ve tebeşirde bulunan kalsiyum karbonat, limon tuzunun asidik yapısıyla tepkimeye girerek aşınır. Karbonat ise bazik olduğundan aynı etkiyi göstermez. İşte bilimsel farklar…

Soru : Limon tuzunun mermer mutfak tezgâhına ve tebeşire yaptığı etki ile karbonatın bu maddelere etkisi aynı olur mu? Neden?

Ödev cevabı kısaca : Limon tuzu (sitrik asit) mermer ve tebeşirde bulunan kalsiyum karbonatla kimyasal tepkimeye girerek aşındırıcı etki yapar. Karbonat ise bazik özellikte olduğundan bu maddeler üzerinde aynı etkiyi göstermez.

Mermer tezgâhlar ve tebeşir, yapılarında bol miktarda kalsiyum karbonat (CaCO₃) barındırır. Limon tuzundaki asidik sitrik asit bu yapıya temas ettiğinde kalsiyum karbonat ile reaksiyona girer; gaz çıkışı ve çözünme görülür. Bu yüzden mermer yüzeylerde aşınma, tebeşirde ise parçalanma oluşur. Karbonat ise bazik özellik taşıdığı için kalsiyum karbonat ile belirgin bir tepkimeye girmez. Dolayısıyla limon tuzunun etkisi gözle görülürken karbonat aynı sonucu vermez.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri