11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 83-85 Cevapları Ata Yayınları

11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Ata Yayıncılık 83-85. sayfa cevapları. Cenap Şahabettin’in “Ağlasam” şiirine ait hazırlık, metni anlama ve çözümleme sorularının detaylı yanıtları. Şiirin teması, üslubu, sanat anlayışı ve yorumlarıyla tam çözüm.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 83


Hazırlık Cevapları

Soru 1: Kişinin yaşadığı duygusal karmaşanın durulmasını sağlayan ağlama eylemi, kişiyi rahatlatarak daha sağlıklı düşünmesine ve içsel cevap bulmasına yardımcı olur mu?

Cevap: Evet, ağlamak duygusal bir rahatlama sağlar. İnsan ağladığında içinde biriken duygular dışa vurulur, böylece ruhsal denge kurulur ve kişi daha sağlıklı düşünebilir.


Soru 2: Ağladığınız zaman ruhsal ve fiziksel âleminizde değişiklikler olurken çevrenizdeki insanlarla olan ilişkilerinizde de bir şeyler değişir mi?

Cevap: Evet, ağladığımızda hem ruhsal hem de fiziksel olarak hafifleriz. Bu durum çevremizdeki insanların bize daha anlayışlı, duyarlı ve şefkatli yaklaşmasına neden olur.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları (Ata Yayınları)


Metni Anlama ve Çözümleme Cevapları

Soru 1: “Ağlasam” adlı şiirden alınan dizelerdeki “âfet-i hicrân” ve “vuslat demi” ifadelerinin anlamı nedir?

Cevap: Âfet-i hicrân ayrılık acısı, vuslat demi ise kavuşma zamanı anlamına gelir. Yani şair, “ayrılığın acısını anlatırken kavuşma anındaki huzurla ağlamak” istemektedir.


Soru 2: Şairin duygularını tabiata ve cansız varlıklara aktarmasının nedeni nedir?

Cevap: Şair, duygularını daha etkileyici hâle getirmek ve derinleştirmek için doğa unsurlarını kullanır. Böylece tabiat, şairin ruh hâlinin bir aynası olur.


Soru 3: Şiirin teması nedir?

Cevap: Şiirin teması aşk, ayrılık acısı ve kavuşma özlemidir.


Soru 4: Şiirdeki kelime tekrarlarının katkısı nedir?

Cevap: “Ağlasam” kelimesinin tekrarı, şiire müzikal bir ritim ve duygusal yoğunluk kazandırmıştır. Okuyucuda içsel bir titreşim oluşturur.


Soru 5: Şiirdeki imge ve edebî sanatlar nelerdir?

İmgeler: Zülüf, gözyaşı, gökyüzü, rüzgâr.
Edebî sanatlar: Teşbih, istiare, nida, tekrir.
Bu sanatlar şiirin duygusal etkisini artırmış, aşkın derinliğini okuyucuya yansıtmıştır.


Soru 6: Söyleyici ile hitap edilen kişi arasındaki ilişki nasıldır?

Cevap: Söyleyici bir âşıktır, hitap edilen kişi ise sevgilidir. Şair, sevgilisine hem özlemle hem de hayranlıkla seslenir.


Soru 7: Kafiye örgüsü ve redifleri nelerdir?

Cevap: Kafiye örgüsü aa, bb, cc..., redif ise “ağlasam” kelimesidir. Bu yapı şiire ahenk ve bütünlük kazandırmıştır.


Soru 8: Şiir biçim olarak hangi Divan şiiri nazım şekline benzer?

Cevap: Şiir biçim ve tema bakımından gazel nazım şekline benzemektedir. Aruz ölçüsüyle yazılmış, beyitlerden oluşmuş ve aşk konusunu işlemiştir.


Etkinlik

Soru: “Ağlasam” şiirinde açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

Açık ileti: Aşkın ve ayrılığın verdiği acı, gözyaşıyla dışa vurulur.
Örtük ileti: Ağlamak, ruhun arınmasını ve sevginin gücünü simgeler.
Tespit: Şiir Servetifünun döneminin bireysel ve duygusal yönünü yansıtır.
Eleştiri: Dil ağır olmakla birlikte duygusal derinlik güçlüdür.
Beğeni: Tekrarların oluşturduğu ahenk şiire zarif bir musiki kazandırmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri