10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 72-73 Cevapları Meb Yayınları

10. sınıf MEB Matematik Ders Kitabı Sayfa 72–73 “20. Uygulama: Farklı Bir Alan Bağıntısı Oluşturma” etkinliğinin tüm soru ve cevapları. Sinüs yardımıyla üçgen alanı hesaplama örnekleri ve uygulama problemi çözümü.

20. Uygulama – Farklı Bir Alan Bağıntısı Oluşturma (Sayfa 72–73)


1. Soru:

Üçgenin herhangi bir yüksekliği sinüs yardımıyla ifade edildiğinde oluşabilecek alan bağıntısına ilişkin varsayımlarda bulununuz.

Cevap: Bir üçgenin alanı, iki kenarının çarpımının bu iki kenar arasındaki açının sinüsü ile çarpımının yarısına eşittir.
A = ½ · x · y · sin(θ)


2. Soru:

ABC üçgeninden yararlanarak aşağıdaki adımları uygulayınız.

1. adım: BC kenarına ait yüksekliği sinüs yardımıyla ifade ediniz.
Cevap: sin(B) = hₐ / c → hₐ = c · sin(B)

2. adım: ABC üçgeninin alanını BC kenarı ve bu kenara ait yükseklik cinsinden ifade ediniz.
Cevap: A = ½ · a · hₐ

3. adım: 1 ve 2. adımları dikkate alarak ABC üçgeninin alanını sinüs yardımıyla ifade ediniz.
Cevap: A = ½ · a · c · sin(B)
Aynı şekilde
A = ½ · a · b · sin(C) veya A = ½ · b · c · sin(A) olarak da yazılabilir.


3. Soru:

ABC üçgeninin alanını sinüs yardımıyla ifade etmenizden hareketle, üçgenin herhangi bir yüksekliği sinüs yardımıyla ifade edildiğinde bir alan bağıntısı oluştuğuna dair genellemenizi oluşturunuz.

Cevap: Bir üçgenin alanı, herhangi iki kenarın çarpımı ile bu iki kenar arasındaki açının sinüsünün çarpımının yarısına eşittir.
A = ½ · x · y · sin(θ)


4. Soru:

Üçgenin herhangi bir yüksekliği sinüs yardımıyla ifade edildiğinde bir alan bağıntısı oluştuğuna dair genellemenizi varsayımlarınızla karşılaştırınız.

Cevap: Genelleme ile varsayım uyumludur.


5. Soru:

Elde ettiğiniz genellemeden yola çıkarak üçgenin herhangi bir yüksekliğinin sinüs yardımıyla ifade edilmesiyle bir alan bağıntısı oluşturulduğuna dair önermenizi yazınız.

Cevap: Bir üçgenin alanı, iki kenarın çarpımı ile aralarındaki açının sinüsünün çarpımının yarısına eşittir.
A = ½ · x · y · sin(θ)


6. Soru (Problem):

Bir mühendis, termal kameranın taradığı üçgensel bölgenin alanını hesaplamak istiyor.
İki kenar 100 m ve 200 m, aralarındaki açı 30°’dir.
Bu bölgenin alanı kaç metrekaredir?

Cevap: A = ½ · 100 · 200 · sin(30°)
A = ½ · 100 · 200 · ½
A = 10000 m²

Sonuç: Termal kameranın taradığı üçgensel bölgenin alanı 10.000 m²’dir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri