10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji sayfa 67 cevapları: Fermantasyon nedir, nasıl gerçekleşir? Yoğurt, kefir, ekmek, turşu ve boza örnekleriyle fermantasyonun günlük yaşamda önemi ve kullanım alanları.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları

Konuya Başlarken

Soru: Siz de günlük yaşamdan fermantasyon örnekleri vererek fermantasyonu açıklayınız. Verdiğiniz fermantasyon örneklerinin hangi amaçlarla (besinlerin saklanması, işlenmesi vb.) kullanıldığını belirtiniz.

Cevap: Fermantasyon, besinlerin mikroorganizmalar tarafından oksijensiz ortamda parçalanması ile gerçekleşen biyolojik bir süreçtir. Bu yöntem, hem yeni ürünlerin oluşmasını sağlar hem de besinlerin korunmasına katkıda bulunur.

  • Yoğurt: Sütün mayalanarak saklanabilir ve sağlıklı bir gıdaya dönüşmesi.
  • Turşu: Sebzelerin uzun süre bozulmadan korunması.
  • Ekmek: Hamurun kabarması ve lezzet kazanması.
  • Boza: Tahıllardan fermente içecek elde edilmesi.
  • Kefir: Probiyotik açıdan zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren bir içecek oluşması.

Fermantasyon hem gıda güvenliği hem de besin çeşitliliği açısından günlük yaşamda çok önemli bir yere sahiptir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SORU & CEVAP Haberleri